Veelgestelde vragen - Ventilatie

Hoe wordt het ventilatiesysteem onderhouden?

Klimaatgarant is niet verantwoordelijk voor het onderhoud aan uw ventilatiesysteem. Het kan wel zijn dat wij de filters van uw ventilatiesysteem periodiek wisselen*, dit draagt namelijk bij aan de installatieprestaties. Het is aan te raden om het periodieke onderhoud te laten uitvoeren door een erkend installateur.
 
De aannemer van uw woning kan u meer vertellen over eventuele storingen en het belang van periodiek onderhoud (schoonmaken van kanalen, controleren van inregelstanden, etc.). Sommige systemen worden namelijk tijdens de bouw al ingeregeld en hoeven niet meer verder ingesteld te worden. Andere systemen hebben inregelventielen die de luchthoeveelheid per ruimte bepalen. Alleen bij een verbouwing of grote indelingswijziging zijn dan aanpassingen nodig. Uw aannemer heeft de specificaties voor uw woning en kan u hierover advies geven.
 
*Indien overeengekomen bestaat de filterservice uit::
Bij ventilatiesystemen met een omkeerbaar filter: eenmaal per jaar het filter omkeren en eenmaal per jaar een nieuw(e) filter(set) leveren dat u zelf kan plaatsen.
Bij ventilatiesystemen zonder omkeerbaar filter: eenmaal per jaar leveren en plaatsen van een filterset voor het ventilatiesysteem en eenmaal per een nieuwe filterset leveren die u zelf kan plaatsen.

Zijn er beperkingen m.b.t. de keuze van een afzuigkap?

Ja, wij adviseren een recirculatiekap. Het is raadzaam om de onderstaande informatie af te stemmen met uw keukenleverancier. U beschikt over een duurzame woning, waarin elke vorm van energieverlies zoveel mogelijk beperkt moet worden. Een goede kierdichting van de bouwkundige schil is essentieel en heeft daarom gevolgen voor de keuze van uw afzuigkap.

Als we gaan koken, moeten we op de afzuigknop van het ventilatiesysteem drukken terwijl we een afzuigkap (recirculatiekap) hebben. Klopt dat wel?

Tijdens het koken is het nuttig om uw keuken extra te ventileren, zodat kookdampen (vocht) en kookluchtjes snel verdwijnen. Afhankelijk van het ventilatiesysteem in uw woning gebeurt dat met het knopje 'afzuigkap' van de afstandsbediening of door het ventilatiesysteem in de hoogste stand te zetten.